
Wat is een vriend in nood fraude
Als een familielid of goede vriend om hulp vraagt, is het logisch dat je graag wil helpen. Dat is precies waar cybercriminelen op inspelen. Van jouw bereidheid proberen oplichters te profiteren. Dit doen ze door zich online voor te doen als een bekende (spoofing) en je bijvoorbeeld om geld te vragen. Vaak vanaf een nieuw telefoonnummer of social media account.
Mam, ik heb een nieuw nummer
Ontvang je een bericht van een bekende? Bijvoorbeeld via Whatsapp, social media of de mail. En gebruikt deze persoon een voor onbekende telefoonnummer, account of mail adres. Dan is er direct reden om rekening te houden met fraude!
Oplichters maken namelijk steeds vaker gebruik van de vriend in nood fraude (zoals in de foto hierboven uitgebeeld). De reden voor het nieuwe nummer, account of email adres is volkomen logisch. Een gestolen of kapotte telefoon, inloggegevens kwijt van oude account of email, etc.
‘Hey mam, ik heb een nieuw nummer, want m’n telefoon is kapot. Kan je me miss wat geld lenen? Ik moet vandaag namelijk een rekening betalen en ik heb het ff niet. Morgen krijg ik m’n salaris, dan stort ik t gelijk terug. Oké?’
'Hij schreef net zoals mijn zoon'
Cybercriminelen doen er alles aan om de voor jou bekende zo goed mogelijk na te doen. Ze lezen zich in op social media; hoe schrijft de persoon?, wat zijn hun meningen?, zijn ze recent ergens geweest wat als referentiepunt kan werken? Soms gebeurt het zelfs dat ze de stem van een geplaatste video overnemen en dit als spraakopname gebruiken of wanneer je belt aan de telefoon houden, echter wordt het niet…
'Ons advies: neem contact op met de bekende op een andere manier
Het nummer direct bellen is vaak effectief. Ook als ze een spraakbericht klaar hebben staan zullen deze gesprekken altijd erg kort zijn wat genoeg reden is voor fraude.
Maar de beste oplossing blijft om via een ander kanaal contact op te nemen! Krijg je een email? Bel de persoon in kwestie. Krijg je een Whatsapp bericht? Gebruik social media, email of bel het voor jou bekende nummer eerst!
De gouden regel blijft; onderneem nooit de actie aanbevolen zonder eerst 100% zeker te zijn dat dit echt de juiste persoon is. Check, check en nog is check!